Trendy w opakowaniach konsumenckich i spożywczych w 2024 r.
21 lutego 2024
Konsument jest królem w prawie każdej branży, ale jest to szczególnie prawdziwe w świecie opakowań dla towarów dedykowanych dla klientów indywidualnych (ang. Consumer Packaged Goods – CPG) oraz produktów spożywczych i napojów. Tutaj opakowanie jest czymś więcej, niż tylko osłoną do transportu towarów oraz zapobieganiu psuciu się i marnotrawstwu. Promuje zdrowie i bezpieczeństwo, reprezentuje tożsamość marki oraz dostarcza dodatkowe informacje coraz bardziej świadomym konsumentom.
Handel elektroniczny, zrównoważony rozwój i cyfryzacja napędzają innowacje w zakresie opakowań w zawrotnym tempie. Jednocześnie opakowania CPG i spożywcze muszą spełniać surowe wymogi prawne, a osiągnięcie idealnej równowagi między innowacyjnością, a zgodnością z przepisami może być trudne, zwłaszcza gdy nie wiadomo, jakie zmiany zostaną wprowadzone w przyszłości.
Aczkolwiek wiele trendów kształtujących branżę spożywczą i CPG w 2023 r. będzie kontynuowanych w 2024 r. , także wiele można zrobić, aby przygotować się już teraz.
Zgodność z przepisami: przepis na sukces w zastosowaniu opakowań dla produktów konsumenckich i żywności
Pojawiające się przepisy są prawdopodobnie najbardziej złożonym i niepodlegającym negocjacjom aspektem branży opakowaniowej. Zgodność z nimi była trudna w 2023 roku, ale rok 2024 będzie wypełniony złożoną masą standardów i rygorystycznych przepisów, które mogą przyprawić każdego o ból głowy. Bezpieczeństwo, odpowiednie znakowanie i dbałość o zrównoważony rozwój będą odgrywać coraz większą rolę w podejmowaniu decyzji biznesowych.
Oto kilka przykładów, które wejdą w życie w Stanach Zjednoczonych:
- Kalifornia: rozszerzona ustawa o butelkach SB 1013 obejmuje 10-centowy zwrot za większość pojemników na napoje spirytusowe i destylowane, z 25-centowym zwrotem za pojemniki „trudne do recyklingu”.
- Kolorado: ustawa HB21-1162 weszła w życie 1 stycznia 2024 r., co oznacza, że sprzedawcy żywności nie mogą już oferować plastikowych toreb jednorazowego użytku. Używanie pojemników na żywność ze spienionego polistyrenu do żywności gotowej do spożycia jest również zabronione, a zgodnie z HB22-1345 opakowania na żywność nie mogą już zawierać dodanych substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS).
- New Jersey: począwszy od 2024 roku, wszystkie pojemniki i opakowania muszą spełniać nowe standardy dotyczące zawartości materiałów pochodzących z recyklingu. Zaczyna się od 10% dla sztywnych plastikowych pojemników i wzrasta do 40% dla toreb papierowych.
To tylko kilka z wielu przykładów, ale widać, że regulatorzy rynku zwracają większą uwagę na to, co trafia do opakowań oraz rozwijają swoje inicjatywy w zakresie zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa konsumentów.
Może to brzmieć nieco zniechęcająco, ale zmiana ta jest również wyzwaniem, ponieważ stanowi okazję dla firm produkcyjnych do budowania zaufania wśród konsumentów. Należy więc zwrócić szczególną uwagę na identyfikowalność produktów, przejrzyste raportowanie i proaktywne zarządzanie ryzykiem.
Wychodząc poza opakowanie, aby zapewnić bezpieczeństwo produktów spożywczych i CPG
Pandemia COVID-19 dobiegła końca, ale globalny nacisk na bezpieczeństwo i higienę pozostaje. Utrzymanie świeżości żywności zawsze było priorytetem w pakowanych towarach konsumpcyjnych, ale w tym roku coraz więcej firm będzie opracowywać ultra-bezpieczne produkty, które nie mogą wykazywać oznak jakiejkolwiek ingerencji czy manipulacji.
Obawy o bezpieczeństwo również się na tym nie kończą. Branża spożywcza i CPG robią postępy, jeśli chodzi o warunki sanitarne w transporcie. Naukowcy aktywnie poszukują również nowych rozwiązań opakowaniowych, które wykorzystują powłoki przeciwdrobnoustrojowe, składniki aktywne i nanotechnologię do ochrony przed zanieczyszczeniami.
Przeczytaj: Automatyzacja produkcji – co to oznacza dla producentów?
Zrównoważony rozwój jako zasada przewodnia w sektorze produkcji
Jeśli pojawiające się przepisy i nawyki zakupowe konsumentów mówią nam cokolwiek, to to, że zrównoważony rozwój nie jest już modnym hasłem. To siła przewodnia, której firma produkująca opakowania nie może ignorować. Niedawna ankieta przeprowadzona wśród 1000 konsumentów w Stanach Zjednoczonych wykazała, że 74% z nich bierze pod uwagę wpływ na środowisko przy podejmowaniu decyzji o zakupie, a 68% jest skłonnych zapłacić więcej za bardziej zrównoważone produkty.
Wpływ zrównoważonego rozwoju na opakowania, wysokiej jakości materiały są już wszędzie wokół nas. Wiele państw ustanawia reguły dotyczące zawartości materiałów pochodzących z recyklingu i zakazują stosowania tworzyw sztucznych jednorazowego użytku. Producenci opracowują pojemniki wielokrotnego użytku i wielokrotnego napełniania oraz minimalizują koszty. Warto też przyjrzeć się niektórym produktom opracowywanym w laboratoriach – biotworzywom wytwarzanych z trzciny cukrowej i opakowaniom na bazie papieru ryżowego, które można nawet zjeść.
Firmy ścigają się, by się dostosować do nowych trendów i nie chodzi tylko o bycie modnym, chodzi o naszą wspólną odpowiedzialność za środowisko.
Przeczytaj: Czy sztuczna inteligencja (AI) może być filarem zrównoważonego rozwoju producenta (ESG)?
Handel elektroniczny pozostaje głównym motorem innowacji w dziedzinie produkcji opakowań
Handel elektroniczny jest tak zakorzenioną częścią naszego codziennego życia, że łatwo zapomnieć, że branża ta rozpoczęła swoją działalność dopiero w 1995 roku, kiedy Amazon i eBay założyły sklepy. Dziś e-commerce to branża o wartości ponad 16,6 biliona dolarów, która nadal stanowi siłę napędową innowacji w dziedzinie opakowań.
Współcześni konsumenci oczekują, że otrzymają produkty, kiedy i gdzie zechcą. Przewiduje się, że w 2024 r. trend ten będzie kolejnym czynnikiem napędzającym popyt na opakowania z zabezpieczeniem przed ingerencją z zewnątrz.
Istnieje również inna strona historii e-commerce w zakresie zastosowania opakowań, a mianowicie wpływ wysyłki i dostawy na środowisko. Wiele firm opracowuje proces produkcyjny, tak aby zmniejszyć ilości odpadów po opakowaniach i bada nowe, lekkie i biodegradowalne lub nadające się do recyklingu materiały.
Jak przygotować się na zmiany w stosowanych opakowaniach produktów konsumenckich i spożywczych w 2024 r.?
Istnieje wiele różnych elementów i czynników, które należy wziąć pod uwagę w branży opakowań spożywczych i konsumenckich w 2024 roku. Nacisk na bezpieczeństwo, zrównoważony rozwój, dalszy wzrost znaczenia handlu elektronicznego i zgodność ze zmieniającymi się ciągle przepisami to odrębne, ale powiązane ze sobą trendy, które przy mądrym podejmowaniu decyzji mogą stać się potężnymi siłami wzrostu firm produkcyjnych teraz i w przyszłości.
Źródło tekstu: QAD Blog
Autor: Stephen Dombroski
QAD’s Director for the Consumer Products and Food & Beverage
Tłumaczenie i redakcja: DSR S.A.
Przeczytaj także:
Dlaczego harmonogramowanie jest tak krytyczne?
Dziesięć mitów o harmonogramowaniu przy ograniczonych zasobach
Z doświadczeń wdrożeń zaawansowanego systemu APS do planowania produkcji u producentów opakowań z tworzyw sztucznych